ΤΟ ΒΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥΛΙ

Ο Τσέχος σκηνοθέτης Βάκλαβ Μαρχούλ, υπογράφει την κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος «Το Βαμμένο Πουλί» του Γιέρζι Κοζίνσκι. Ένα καθηλωτικό οδοιπορικό στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης υπόστασης αλλά και στην ελπίδα που επιμένει, με τους Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ούντο Κίερ, Στέλαν Σκάσγκαρντ, Μπάρι Πέπερ, Τζούλιαν Σαντς.


Η ταινία, γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε ασπρόμαυρο 35άρι φίλμ, συγκλόνισε κοινό και κριτικούς κατά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας αποσπώντας το βραβείο UNICEF, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2019, και αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το Όσκαρ 2020 Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.


Σύνοψη | Ανατολική Ευρώπη, τέλη Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα παιδί – δίχως όνομα – προσπαθεί να επιβιώσει μόνο του στην ύπαιθρο, ταξιδεύοντας από χωριό σε χωριό. Αντιμετωπίζει τις πιο σκληρές δοκιμασίες, διατηρώντας όμως την ελπίδα ζωντανή, στο πιο απάνθρωπο περιβάλλον.

Μνημειώδες
THE GUARDIAN

Συγκινητικό. Μια πραγματική γροθιά στο στομάχι
HOLLYWOOD REPORTER

Αριστούργημα
CINEMATOGRAPHE.IT

...ένας ασπρόμαυρος, μεγαλειώδης κινηματογράφος με πλάνα που κόβουν την ανάσα παραπέμποντας στο σινεμά του δημιουργού παλαιότερων εποχών .
Γιάννης Ζουμπουλάκης – Το ΒΗΜΑ (****½)

Στο Βαμμένο Πουλί ο Μαρχούλ επιλέγει στιλπνό μαυρόασπρο και αργά tracking shots για να αποδώσει τον εφιάλτη με ψήγματα ελπίδας και μερικές σκηνές, σχεδόν ειδυλλιακές, συνώνυμες της ζωής
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος – LIFO (****)

Έτος: 2020
Διάρκεια: 169
AKA: The Painted Bird
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Υπότιτλοι: Ελληνικά
Γλώσσα: Τσέχικα
Διανομή: Weird Wave